The Solo Traveller's View

Τι συμβαίνει με τον David Garrett?

Απόπειρα ανάλυσης ενός μουσικού φαινομένουΜέρος 1ο

Η νεαρή Γερμανίδα πιανίστρια, Valentina Babor, λέει για τον David Garrett ότι είναι «εξαιρετικός ως μουσικός και ως άνθρωπος». – Εκείνη τον γνωρίζει προσωπικά, εγώ όχι. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να εξερευνήσω περαιτέρω τη δήλωσή της.

25

Πριν ξεκινήσω, επιτρέψτε μου να πω ότι στα 50 μου χρόνια, δεν έχω ποτέ, ούτε μια φορά βάλει στον τοίχο μου την αφίσα κάποιου και δεν έχω ζητήσει ποτέ αυτόγραφο. Το να είμαι θαυμάστρια κάποιου προσώπου δεν είναι στον χαρακτήρα μου και το να γίνω groupie (κολλημένη θαυμάστρια) ούτε καν θέμα προς συζήτηση. Αστέρια στους μουσικούς ουρανούς της νιότης μου ήταν οι Mick Jagger, Robert Plant, Sting, Peter Gabriel and Bob Marley – όλοι τους ζωντανοί και γεροί. Αγάπησα τη μουσική τους, ένιωσα το κάλεσμά τους, κατάλαβα γιατί τα κορίτσια ούρλιαζαν ή λιποθυμούσαν αλλά εγώ δεν το έκανα ποτέ.

Ποτέ δεν υπήρξα ο σκώρος στην φωτιά κάποιου, πως κατέληξα, λοιπόν, τελευταία, μέχρι αργά το βράδυ να παρακολουθώ δεκάδες βίντεο του David Garrett στο Youtube και να διαβάζω σελίδες ολόκληρες από συνεντεύξεις? Αυτοί που το κάνουν, ανακάλυψα, ότι αποκαλούν τους εαυτούς τους συλλογικά ως «DG Insomniacs» (δηλαδή ξενύχτηδες για χάρη του David Garrett) και υποθέτω πως πρόκειται για μια αυξανόμενη ομάδα ανθρώπων. Ποτέ πριν δεν ανταποκρίθηκα στην ανακάλυψη ενός μουσικού με τόσο ενδιαφέρον, αν και μπήκα στη διαδικασία να ψάξω ελάχιστες φορές (σημείωση: ο πιο αγαπημένος μου είναι ο Μότσαρτ. Είναι ο μόνος, που ξέρω και αγαπώ περισσότερο και τίποτα δεν μπορεί να μου το αλλάξει αυτό. Να είστε σίγουροι ότι αν υπήρχαν ζωντανές δικές του ηχογραφήσεις στο youtube, θα τις παρακολουθούσα).

Έμαθα για την ύπαρξη του David Garrett, μόλις το φθινόπωρο του 2015. Ένα βράδυ, κάνοντας νωχελικά ζάπινγκ στα κανάλια της τηλεόρασης, τον πέτυχα σ’ ένα Γερμανικό talk show, όπου προωθούσε το νέο του άλμπουμ (αναφέρεται στο νέο άλμπουμ του David με τίτλο “Εxplosive”) και αμέσως σαγηνεύτηκα: «Ποιος είναι αυτός?», αναρωτήθηκα. Και μ’ αυτήν την ερώτηση ξεκίνησα την αναζήτησή μου, για να μάθω περισσότερα γι’ αυτόν τον μουσικό. Αυτά που άκουσα ήταν συναρπαστικά, αυτά που είδα πολύ ευχάριστα – και τα δύο σ’ έναν τόσο ασυνήθιστο βαθμό, που δεν θα μπορούσα να το αγνοήσω.

Μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις, γραπτές και ηχογραφημένες, άρχισα να σχηματίζω μια εικόνα για την ιστορία του David Garrett. Άκουσα προσεκτικά τις κουβέντες του και παρόλο, που τα αφτιά μου ήταν έντονα προετοιμασμένα να ακούσουν λάθος νότες, δεν υπήρξαν ποτέ από την πλευρά του, αν και υπήρξαν μερικές εκ μέρους κάποιων ατόμων, που του έπαιρναν συνέντευξη. Αναφέρομαι για παράδειγμα στην ετικέτα/τίτλο «Ο David Beckham του βιολιού». Είμαστε σοβαροί? Απλά φανταστείτε τον David Beckham να κλωτσάει ένα βιολι…Τι κι αν μοιράζονται το ίδιο όνομα και έχουν και οι δύο όμορφη εμφάνιση και φήμη? Η σύγκριση μεταξύ τους παραμένει ασύμμετρη και δεν αξίζει να επαναληφθεί.

Αλλά, εκτός από την μουσικότητα και την καλή εμφάνιση, αυτό που με εντυπωσίασε αμέσως ήταν το πόσο απίστευτα καλός άνθρωπος είναι αυτός ο David. Κανένα ίχνος μικροπρέπειας, άγνοιας, έπαρσης ή αλαζονείας. Αντ’ αυτού είναι αγαπητός από την φύση του με δυνατή και άμεση επιρροή, ώστε η επίδραση που ασκεί να περιγράφεται καλύτερα, παραθέτοντας το συχνά επαναλαμβανόμενο από τους θαυμαστές σχόλιο: «Μου έκοψε την ανάσα». Η δήλωση αυτή επαναλαμβάνεται σε πολλές γλώσσες και με μικρές παραλλαγές σε όλες τις ενότητες με σχόλια, κάτω από τα βίντεο με δικό του υλικό στο Youtube.

29 (3)

Τι θα ήταν ο David Garrett χωρίς το βιολί του? – Απλά ένας εξαιρετικά όμορφος άντρας. Και τι θα ήταν χωρίς την εμφάνιση του? – Απλά ένας εξαιρετικός μουσικός. Εκείνος, όμως, ευνοημένος από την τύχη, έχει και τα δύο. Μαγεύει εξίσου τα μάτια και τα αφτιά μας και μέσω αυτών και τις καρδιές μας. Και σαν να μην έφθανε αυτός ο συνδυασμός ευλογιών, που είναι ό,τι περισσότερο θα μπορούσε να ελπίζει κάθε θνητός, ο David έχει επίσης τόση προσωπική γοητεία: Ένα γοητευτικό μείγμα καλοσύνης, ευαισθησίας και διακριτικότητας, ντροπαλότητας, σεμνότητας και ευγένειας. Αυτές οι ιδιότητες (ασυνήθιστες και μη αναμενόμενες στους διάσημους) εκθέτουν κάποιον σε μια παλίρροια θαυμασμού και λατρείας. Και τον κάνει ακόμη πιο αξιαγάπητο το ότι ο ίδιος ο David φαίνεται να αγνοεί αρκετά την επίδραση, που ασκεί και όποτε γίνεται αναφορά στο θέμα, υψώνει τους ώμους με αμηχανία και αποδίδει μικρή σημασία σ’ αυτό.

Είμαι σίγουρη ότι όσοι γνωρίζουν τον David προσωπικά, θα μπορούσαν να συμπληρώσουν αυτή τη λίστα με μερικά λιγότερο ευγενή χαρακτηριστικά. Στο κάτω – κάτω, είναι πολύ ανθρώπινος και ο ίδιος έχει αναφέρει το πείσμα, την ισχυρογνωμοσύνη και την ανυπομονησία ως τα λιγότερο ευχάριστα γνωρίσματά του. Εντούτοις, αυτά δεν μπορούν να διαπιστωθούν, αφού η έρευνά μου περιορίζεται στο υλικό από το Youtube.

Αλλά περιμένετε… υπάρχει κάτι περισσότερο! Στα ξενύχτια μου, μέσα από το άφθονο οπτικό υλικό και τα βίντεο, ανακάλυψα διαδοχικά κι άλλα ευχάριστα γνωρίσματά του: O David Garrett  έχει έξυπνη αίσθηση του χιούμορ και το κωμικό ταλέντο ενός αληθινού καλλιτέχνη. Εκφράζει μια ζωντανή ευφυΐα με μια φιλοσοφική κλίση, που τον κάνει να βλέπει τη ζωή με τρόπο, που κάποιες στιγμές, μοιάζει σοφός πέρα από τη ηλικία του. Αυτά που έχει να πει για το παρελθόν του, τη ζωή και τη δουλειά του είναι πραγματικά ενδιαφέροντα. Εκπέμπει θετική ενέργεια, κατέχει την δύσκολη τέχνη της αυτοπειθαρχίας και έλυσε το αίνιγμα για το πώς συνδέονται το καθήκον και η ελευθερία. Το να είναι μόνος δεν τον τρομάζει και δείχνει αξιόπιστα μια παντελή έλλειψη απελπισίας σε ό,τι αφορά στη γυναικεία συντροφιά. Η πρώτη μεγάλη αγάπη της ζωής του είναι η μουσική και τελικά αυτήν δεν θα την χάσει ποτέ.

10

Επομένως, ναι! Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η εκτίμηση της Valentina Babor είναι ακριβής: ο David Garrett είναι εξαιρετικά ξεχωριστός. Σχόλιο θαυμαστή: «O David είναι καταπληκτικό άτομο! Γιατί να υπάρχουν τόσο λίγοι άνθρωποι σαν κι αυτόν στον κόσμο;»

***

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ … Θα επανέλθουμε αργότερα στο θέμα αυτού του ξεχωριστού μουσικού.

Advertisements