The Solo Traveller's View

Ο David Garrett και τα κορίτσια

Προσπάθεια ανάλυσης ενός μουσικού φαινομένου – Μέρος 9

Σαν άτομο, που ξεκίνησε σχετικά καθυστερημένα το παιχνίδι των ραντεβού και των σχέσεων, ο David Garrett πιθανότατα θα έχει ριχθεί με ανυπομονησία σ’ αυτή την συγκεκριμένη επιδίωξη. Θα πρέπει να έκανε θαύματα στην αυτοπεποίθησή του. Αδιανόητο το ότι ίσως έχει συναντήσει αντίσταση ή απόρριψη. Και όμως, έχει ενδιαφέρον ότι τα ίδια τα λόγια του David σε διάφορες συνεντεύξεις μαρτυρούν το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου ευκολότερο για εκείνον να βρει την αληθινή αγάπη απ’ ό,τι είναι για εμάς τους υπόλοιπους.

Αποτελεί μάλλον μία περίπτωση μελέτης για όλους όσους νομίζουν ότι θα είχαν στα σίγουρα βρει την αγάπη, αν μόνο ήταν περισσότερο όμορφοι, ταλαντούχοι, διάσημοι και πλούσιοι. Ειδικά τα πολύ νέα άτομα έχουν συχνά την εντύπωση ότι αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά, για να είναι κανείς ευτυχισμένος στην αγάπη και ίσως βασανίζουν τους εαυτούς τους με αυτοαπέχθεια, επειδή δεν ταιριάζουν σ’ αυτό το ιδανικό προφίλ. Ο David σίγουρα έχει αυτό το ιδανικό προφίλ, όμως το θεωρεί όχι λιγότερο από ένα μπερδεμένο πρόβλημα.

Ονειρεύεσαι να είσαι το κορίτσι στο πλευρό του? Σκέψου το εξής: Στην δεξιά του πλευρά, θα μπεις στον δρόμο του υποκλινόμενου μπράτσου του. Στην αριστερή του πλευρά, θα σου βγει το μάτι (εννοεί από το δοξάρι του βιολιού, που κρατάει). Δεν μπορείς να σταθείς μπροστά από εκείνον, γιατί τότε θα μπεις ανάμεσα σ’ εκείνον και το κοινό του και δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό. Η μόνη πιθανή θέση για σένα είναι πίσω του. Στο παρασκήνιο, ναι θα σ’ έχουν αγγίξει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά θα έχεις μία ημιμόνιμη θέα της πλάτης του. Κορίτσια, καταλάβετε ότι το παραπάνω παράδειγμα σε σχέση με τον χώρο, είναι μεταφορικό, για να διαπιστώσετε γιατί αυτή η θέση στο πλευρό του είναι τόσο συχνά μη κατειλημμένη.

Επειδή στα σίγουρα δεν είναι από έλλειψη υποψηφίων ούτε και από έλλειψη αγάπης. Υπάρχουν αρκετά όμορφα και στοργικά κορίτσια – πολύ πολύ περισσότεροα απ’ όσα ο μέσος άντρας μπορεί να ελπίζει ότι θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του – που είναι αμέσως έτοιμα και απεγνωσμένα πρόθυμα να πάνε στην άκρη της γης για τον David και να γεννήσουν τα παιδιά του, αν τους δοθεί έστω και η παραμικρή ενθάρρυνση. Πως θα μπορούσε ο ίδιος να μην το γνωρίζει αυτό? Με δικά του λόγια: «Το να σε αγαπούν είναι μέρος της δουλειάς – αλλά πρόκειται για την ΜΟΥΣΙΚΗ.»

Και όμως, όπως φαίνεται απ’ όλα τα βίντεο στο YouTube, ο David Garrett έχει έναν τόσο αγαπητό χαρακτήρα, που διαποτίζει όλα όσα λέει και κάνει. Η ήσυχη και υπομονετική ευγένεια, που έχει σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται από το μάτι της κάμερας. Είτε λέει μία αστεία ιστορία, πάνω στην σκηνή είτε απαντάει σε ερωτήσεις μιας συνέντευξης είτε υπογράφει αυτόγραφα είτε κάνει ξενάγηση στο σπίτι του, υπάρχει μία υπέροχη στοργή εμφανής στον David, μια διάχυτη αγάπη, που φαίνεται να πηγάζει από τον ίδιο αμερόληπτα όπως η καλοκαιρινή βροχή από τα σύννεφα.

Να είναι δική μου εντύπωση ότι αυτή αποτελεί στην πραγματικότητα την προεπιλεγμένη του ρύθμιση, που υπάρχει στην πραγματική ζωή, όταν απομακρύνονται οι κάμερες και μακριά από διαφημιστικές καταστάσεις? Μόνο όσοι τον γνωρίζουν, μπορούν να το πουν. Αλλά, ερωτώμενος στα πλαίσια συνέντευξης από το τηλεοπτικό κανάλι Spiegel TV, ο David έκανε το ακόλουθο σχόλιο στα Γερμανικά: «Αγαπώ (τόσα πολλά πράγματα)… είμαι γεμάτος αγάπη. Αλλά πρέπει η αγάπη να διοχετευθεί προς ένα μόνο πρόσωπο?…Δεν είναι κατ’ ουσία το εγώ μας, που μας κάνει να σκεφτούμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι?… Διότι στην πραγματικότητα δεν είμαστε μόνοι…»

Αυτά είναι σοφά λόγια αλλά ακόμη παραμένει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ποτέ δεν χρειάζεται να είναι μόνος. Αμέτρητος αριθμός ερωτοχτυπημένων κοριτσιών απ’ όλο τον κόσμο εκφράζουν το χωρίς ανταπόδοση πάθος τους στις σελίδες θαυμαστών, που είναι αφιερωμένες στον David Garrett, γεμίζοντάς τες με μηνύματα αφοσίωσης, με καρδιές και στεναγμούς, με διακοσμημένες φωτογραφίες και αναστεναγμούς και ένα σωρό αυτοκόλλητα, που θα πρέπει να αποτελούν το οπτικό ισοδύναμο του λευκού θορύβου. Κάποιες ακόμη ήθελαν να προσθέσουν τις ημίγυμνες φωτογραφίες και κουβέντες του David, ως μοντέλο, που προκαλούν όπως ένας σχολιαστής στο YouTube παρατήρησε με σαρκασμό «…πολλά κολπικά υγρά». Πράγματι. Αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους ή μάλλον το να βοηθήσουν τον εαυτό τους είναι το μόνο, που μπορούν να κάνουν.

Για να παραθέσω μία θαυμάσια φράση από την ταινία «Playing by Heart/ (ελληνικός τίτλος: Ακολουθώντας την καρδιά») “Από πότε το να κάνεις ή όχι σεξ, δεν ήταν πρόβλημα”? Από την απερίσκεπτη πρόσληψη του φρούτου από τον Αδάμ, αυτό το πρόβλημα συνεχίζει να ταλανίζει την ενήλικη ζωή από την εφηβεία μέχρι το χείλος του τάφου. Η πιο κομψή λύση, όπως συνιστάται από τον Βούδα, ο οποίος δεν αποκαλέστηκε ως πεφωτισμένος για το τίποτα…. Η πιο κομψή λύση είναι και πάντα θα είναι η αγαμία, διότι φέρνει ειρήνη και αληθινή ελευθερία σε όσους μπορούν να την αγκαλιάσουν «Υπάρχει ευχαρίστηση, όταν σε γρατζουνίζουν αλλά το να μην υπάρχουν καθόλου γρατζουνιές είναι ακόμη πιο ευχάριστο. Ακριβώς έτσι, υπάρχουν απολαύσεις στις κοσμικές επιθυμίες, αλλά το να μην υπάρχει καθόλου επιθυμία είναι ακόμη πιο ευχάριστο.»

Ωστόσο, η αγαμία δεν είναι για όλους, και η επόμενη καλύτερη λύση είναι ο γάμος. Αλλά η παράμετρος της διά βίου μονογαμίας προσθέτει ακόμη μία δύσκολη διάσταση στο πρόβλημα και έτσι ο γάμος εξίσου δεν είναι για όλους, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να του δώσουν μία ευκαιρία τουλάχιστον για μία φορά. «Ο γάμος είναι όπως ένα φρούριο σε πολιορκία, αυτοί που βρίσκονται έξω απ’ αυτό, θέλουν να μπουν μέσα και όσοι είναι μέσα σ’ αυτό, θέλουν να βγουν έξω.»

Καταπιεστικοί προξενητές, με μεγάλα σχέδια, πρέπει να εκπαιδεύουν τα μάτια τους πάνω στον David Garrett, ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει προκλητικά αδέσμευτος. Συζητήθηκε ότι έχει διάφορες κοπέλες στον δρόμο, ταυτόχρονα, σε όλον τον κόσμο. Το όνειρο κάθε άντρα, στην πραγματικότητα. Αλλά είναι αυτό αλήθεια? Ίσως ναι ίσως όχι. Δεν μας αφορά/δεν είναι δική μας δουλειά. Γιατί θα πρέπει να είναι έκπληξη αν δεν είναι αυστηρά μονογαμικός σ’ αυτό το στάδιο της ζωής του και με τον ασυνήθιστο τρόπο ζωής του? Αποτελεί μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι θα πρέπει να αναμένεται να είναι έτσι. Μπορεί να μην ταιριάζει με την κοινή αντίληψη της ευπρέπειας αλλά η λύση του ναύτη είναι στην πραγματικότητα η μόνη εφαρμόσιμη για κάθε άνθρωπο, που ξοδεύει τη ζωή του στον δρόμο και θα έβρισκε τον εαυτό του απρόθυμο ή αδύναμο ν’ ακολουθήσει την συμβουλή του Βούδα.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις, είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι ο David Garrett έχει να πλοηγηθεί τα ίδια ασταθή νερά, που έχουμε δοκιμάσει οι περισσότεροι από εμάς κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι ήρεμες θάλασσες δεν έκαναν ποτέ ικανούς ναυτικούς. Και στην πιθανή περίπτωση του ναυαγίου, είναι ο κίνδυνος της καταβύθισης, που μας διδάσκει να κολυμπήσουμε, ελπίζοντας ενάντια στην ελπίδα, λέγοντας στους εαυτούς μας ότι «δεν είναι δύσκολο, τόσο δύσκολο όσο φαίνεται…»

Εδώ έχουμε το αιώνιο πρόβλημα της σχέσης, που περιγράφεται από το αιχμηρό χιούμορ της αμίμητης Dorothy Parker:

Η γυναίκα θέλει μονογαμία
Ο άντρας απολαμβάνει την καινοτομία
Η αγάπη είναι το φεγγάρι και ο ήλιος της γυναίκας
Ο άντρας έχει άλλες μορφές διασκέδασης.
Η γυναίκα ζει αλλά μέσα από τον κύριό της
Μετρήστε μέχρι το δέκα και ο άντρας έχει βαρεθεί
Μ’ αυτή την ουσία και το άθροισμα
Τι γήινο καλό μπορεί να προέλθει απ’ αυτό?

Λοιπόν δεν υπάρχουν βραβεία για την εικασία της απάντησης σ’ αυτό το ερώτημα! Ο Shakespeare, που γνώριζε περισσότερο για τον έρωτα και τους άντρες, το έθεσε ως εξής:

Όχι Άλλος αναστεναγμός, κυρίες, όχι άλλος αναστεναγμός
Οι άντρες πάντοτε ήταν απατεώνες
Το ένα πόδι στη θάλασσα, το άλλο στην ακτή
Τότε δεν αναστέναζαν τόσο, αλλά τον αφήναν να φύγει
Και εσείς να είστε εύθυμες και όμορφες
Μετατρέποντας όλους τους ήχους της συμφοράς σε hey, nonny, nonny.

Δηλαδή ένα μικρό χαρούμενο τραγούδι: «Hey nonny-nonny που μεταφράζεται από τα μεσαιωνικά αγγλικά στα μοντέρνα ως shooby-dooby-doo-wop”» και ένα ηχηρό κομμάτι ως συμβουλή, που πρέπει να βρούμε για το θέμα των σχέσεων. (Σημείωση της μεταφράστριας: Hey nonny nonny και shooby dooby doo wop δεν σημαίνουν κάτι είναι ακαταλαβίστικες λέξεις αντίστοιχες του «λα λα λα λα», όταν τραγουδάμε).

Στους δημοσιογράφους αρέσει να βάζουν ταμπέλες και ετικέτες στον David Garrett, όπως «το όνειρο κάθε πεθεράς». Σοβαρά? Μόνο ένας άντρας θα μπορούσε να δει αυτή την άποψη, γιατί οι γυναίκες σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα. Γνωρίζουμε πως είναι να σκοντάφτεις για μέρες τυφλωμένη από τα δάκρυα, με μια καρδιά κομματιασμένη σε ματωμένα κομμάτια εξαιτίας της αστάθειας των αντρών. Δεν θα συμβουλεύατε την κόρη σας να μείνει μακριά από μια τέτοια γεμάτη σκαμπανεβάσματα αγάπη μαγνήτη? Όχι ότι θα σας άκουγε φυσικά.

Κορίτσια, κάντε ένα διάλειμμα από την ονειροπόληση, για να σκεφτείτε αν θα θέλατε μία κατάσταση όπως αυτή της Priscilla Presley: Να πονάει από μοναξιά και να περιμένει ενώ ο άντρας της Elvis ήταν μακριά σε περιοδεία, φαινόμενο συχνό. Να καταναλώνεται από τη ζήλια, με καλή δικαιολογία, να παραλύει από τη δυστυχία και να είναι εθισμένη από τα φάρμακα, που πήρε για ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση…Όχι δεν είναι ένα χαριτωμένο παραμύθι, αλλά ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί η θέση δίπλα σ’ ένα σταρ είναι πιθανό να σας κάνει βαθιά δυστυχισμένες, γνωρίζοντας ότι κάθε άλλο κορίτσι εκεί έξω θέλει ένα κομμάτι από την πίτα σας και δεν θα σταματήσει, προκειμένου να το πάρει, γνωρίζοντας ότι ο άντρας, που είναι ικανός ν’ αντισταθεί σ’ αυτόν τον πειρασμό – εάν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι υπάρχει ένας τέτοιος άντρας – δεν μοιάζει να είναι ο δικός σας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, θα πρέπει να είναι ένα αρκετά εξαιρετικό κορίτσι, για ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της θέσης στο πλευρό του David Garrett, ενώ θα εξακολουθεί να ευημερεί στην προσωπική της ζωή. Αλλά κάποιος πρέπει πάντα να αφήνει περιθώριο στην εξαίρεση. Μια τέτοια κοπέλα μπορεί κάλλιστα να υπάρχει. Έτσι, ας ελπίσουμε ότι μία ευτυχισμένη ημέρα, εκείνη και ο David θα βρουν ο ένας τον άλλον.

***

Θα υπάρξει συνέχεια με θέμα τον David Garrett και τους άντρες.

Advertisements