The Solo Traveller's View

Ο David Garrett και οι άντρες

Προσπάθεια ανάλυσης ενός μουσικού φαινομένου  – Μέρος 10

Μια ματιά στα σχόλια στο YouTube καθιστά απολύτως σαφές πώς οι δεσποινίδες, τα κορίτσια και οι γυναίκες βλέπουν τον David Garrett:

«Τόοοσο όμορφος και ταπεινός. Τον αγαπώ», -«Πολύ όμορφος, απλός, ευαίσθητος… Αγαπώ τον David, ο μεγαλύτερος βιολιστής μέχρι στιγμής», -«Όμορφος, ταλαντούχος καλλιτέχνης και μια γλυκιά προσωπικότητα…είναι απλά ένας ονειρικός τύπος. Αναστεναγμός», -«Το μόνο, που μπορώ να πω είναι ΟΥΑΟΥ! Μεγάλο ταλέντο, πανέμορφος άντρας από κάθε άποψη.», -«Όχι μόνο είναι hot/καυτός, γεμίζει την καρδιά μου με χαρά.», -«David Garrett: Μπορεί να είναι τόσο όμορφη η κλασική μουσική.», -«Φαίνεται τόσο καλό άτομο και είναι απίστευτα ταλαντούχος», -«Απλά αξιολάτρευτος, σου βγάζει τα πιο γλυκά συναισθήματα μέσα σε δευτερόλεπτα.», -«Είναι η εσωτερική σου ομορφιά, που αντανακλά στη μουσική σου», -«Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχος μουσικούς της γενιάς μας, κανονικά γεμίζει με κόσμο ολόκληρες αρένες σε όλο τον κόσμο και μοιάζει με τον θεό του έρωτα.», -«Μ’ αυτό το χαμόγελο έχεις τον κόσμο στα χέρια σου.», -«Ένας εξαιρετικός άνθρωπος: καλή εμφάνιση, με ταλέντο στην ομιλία, με σεμνότητα και ευφυΐα, και στην συνέχεια μ’ αυτό το καλλιτεχνικό ταλέντο. David σου εύχομαι καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου.», -«Υπέροχα!!! O David περνάει από την κλασσική μουσική στην ροκ με απίστευτη ευκολία, ομορφαίνοντάς την με τον δικό του τρόπο.», -«Είναι τόσο σέξι και όμορφος και έχει μερικές πραγματικά όμορφες ερμηνείες. Είμαι ερωτευμένη. Νιώθω λες και η ψυχή μου είναι στον παράδεισο.», -«Είναι υπέροχος και τι γλύκας!», -«Σπουδαίος βιρτουόζος! Ευχαριστώ! Είναι αυθεντικός, τέλειος και αυτό του επιτρέπει να διευρύνει την τέχνη του κλασσικού σε μεγαλύτερους ορίζοντες. Ένα τεράστιο ευχαριστώ γι’ αυτό το έντονο πάθος!», -«Αδιανότητο, παίζει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι από μνήμης, χωρίς νότες. O David παίζει θεϊκά.», -«Δεν είχα γνωρίσει την τελειότητα … ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ! Άτομο με αδιαμφισβήτητο ταλέντο και όμορφη εμφάνιση.», -«Αυτό μ’΄έκανε να κλάψω. Είσαι απίστευτος μουσικός και ένα καταπληκτικό ανθρώπινο πλάσμα. Σ’ ευχαριστώ David,  – «Είμαι ερωτευμένη!!!»

Υπάρχουν περισσότερα, πολύ περισσότερα, σχόλια παρόμοιας φύσης, αλλά αυτά τα αποσπάσματα μπορούν να χρησιμεύσουν, για να περιγράψουν τι συμβαίνει με τον David και έχει απήχηση στις γυναίκες κάθε ηλικίας.

2014 Lacrimosa 7

Αλλά τι συμβαίνει με το αντρικό φύλλο, τ’ αγόρια και τους άντρες? Πως νιώθουν για εκείνον? Μήπως απορρίπτουν από πρώτο χέρι τον David ως «τον όμορφο βιολιστή», ενώ ανασηκώνουν τους ώμους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους? Θα ήταν κατανοητό και δεν θα προκαλούσε καθόλου έκπληξη. Στον κόσμο του άντρα, που κυβερνιέται από τον ανταγωνισμό και μια ανελέητη Δαρβινική διαδικασία επιλογής, πως νιώθει ένας άντρας για έναν συνάνθρωπό του, που βρίσκεται πολύ πιο ψηλά απ’ το όριο της δίκαιης σύγκρισης?

Ας ρίξουμε μια ματιά στα σχόλια του YouTube από άτομα με ονόματα όπως Antonio, Brian, Luiz, Gordon, Dirk, Tristan, Michel, Ron, Imron, Jose, Mark, Guy, Sebastian, Ross κτλ. Αν δεχτούμε ότι δεν πρόκειται για ψεύτικες ταυτότητες, που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ακόμη περισσότερο γυναικείο ενθουσιασμό, τότε έχουμε απόδειξη ότι δεν είναι κάθε άντρας ζηλιάρης, κυνικός ή μοχθηρός, όταν πρόκειται για τον David Garrett και γι’ αυτό λένε τα εξής:

«Θεέ μου, αυτός ο άνθρωπος είναι καταπληκτικός!» -«Θεϊκός», -«Υπέροχα. Το απολαμβάνω ακούγοντάς το χιλιάδες φορές. Ευχαριστώ.», -«Όμορφο! Υπέροχο! Σου δίνει μία εκρηκτική δύναμη!», -«Δεν το πιστεύω, χειροκρότησα μπροστά από το λάπτοπ μου.», -«Άρχισα να μαθαίνω να παίζω βιολί εξαιτίας αυτού του τύπου και δεν το μετανιώνω ποτέ.», -«Πώς απομνημονεύει όλες αυτές τις νότες? Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!», -«Αυτός ο άνθρωπος είναι μία ιδιοφυΐα!», -«Είναι πραγματικά επώδυνο να βλέπεις τόσο πολύ ταλέντο και όμορφη εμφάνιση σ’ έναν άνθρωπο. Σ’ αυτούς, που λένε ότι υπάρχει κάποια δικαιοσύνη και ισορροπία σ’ αυτόν τον κόσμο, θα πω μόνο δύο λέξεις: David Garrett.», -«Όπως ο Σαμψών της Αγίας Γραφής ήταν υπεράνθρωπος με τα μακριά του μαλλιά, αυτός είναι ο Σαμψών του βιολιού.», -«Ο Garrett αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται όλοι οι άντρες να είναι σκληροί και επιθετικοί.», -«Όχι, δεν είμαι κορίτσι/γυναίκα ούτε ομοφυλόφιλος άντρας. Η εμφάνισή του έχει μηδενική επίδραση επάνω μου, απλά απολαμβάνω τη μουσική του.», -«Σούπερ τύπος!», -«Πολύ όμορφος, υπέροχος!», -«Ο συνδυασμός, που ενσωματώνει ο David Garrett είναι πολύ σπάνιος: μεγάλο ταλέντο σε συνδυασμό με καλή εμφάνιση και με καλούς τρόπους. Αποδεικνύει ότι αυτό είναι εφικτό. Συγχαρητήρια!», -«Το να σε παρακολουθώ να παίζεις είναι συγκινητικό. Το πάθος, που βλέπω μέσα σου, η χαρά, η απόλυτη τελειότητα στη μουσική σου αποτελεί το λιγότερο έμπνευση. Συχνά σε ακούω, ευχόμενος να μπορούσα κι εγώ να παίζω τόσο όμορφα, χωρίς στενοχώρια ή ανησυχία, γνωρίζοντας ότι κάθε νότα, που παίζεις, γίνεται αισθητή με πάθος και εμπιστοσύνη.», -«Απλά εξαιρετικός!», -«Τέχνη στην πιο απλή της μορφή.»

185 I'll stand by you

«Λαμπρός! Αποδεχτείτε το, αυτός ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου Juilliard δεν θα μπορούσε να πάρει 2 έως 7 εκατομμύρια προβολές, αν δεν το έκανε σωστά.», -«Το κάνει να μοιάζει τόσο εύκολο!», -«Γαμώτο, αυτές οι δεξιότητες… και είναι τόσο αυθόρμητος τύπος, καθώς κινείται σε όλη την σκηνή.», -«Υπέροχα! Δεν μπορώ να πω τίποτα παρά σεβασμός!», -«Είναι τόσο ευγενικός και αξιοπρεπής. Αυτό με κάνει να τον σέβομαι ακόμη περισσότερο.», -«Μετάλλικα σ’ ένα βιολί Στρατιβάριους. Μπορώ να πεθάνω εν ειρήνη …», -«Παίξε David! Φοβερό!»

Όχι πολύ διαφορετικά από τα σχόλια των κοριτσιών, σωστά? Υπάρχει η ίδια γενναιόδωρη εκτίμηση της εξαιρετικής δεξιότητας του David Garrett ως βιολιστή, η ίδια ολόψυχη αναγνώριση του μουσικού του ταλέντου και ο ίδιος θαυμασμός για τις προσωπικές του ιδιότητες. Αυτό που λείπει είναι το ρεύμα της σεξουαλικής έλξης, που τροφοδοτεί τόσο πολλά από τα γυναικεία σχόλια, αλλά η μαγεία του παιξίματος του David αγγίζει και τις ψυχές των αντρών:

«Αυτό μ’ έκανε να κλάψω, γαμώτο είναι καλός.», -«Ο τρόπος, που ερμηνεύει τον Μπετόβεν είναι φανταστικός και όχι μόνο εξαιρετικά μουσικός αλλά και ανθρώπινος. Εάν όλοι οι φανατισμένοι άνθρωποι σ’ αυτόν τον κόσμο μπορούσαν να νιώσουν αυτή τη μουσική, τότε αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει τη γη σε παράδεισο.», -«Τι ευτυχία…», -«Είναι δύσκολο να συγκινηθώ, αλλά αυτό με συγκίνησε μέχρι δακρύων. Όμορφο!», -«Δεν υπάρχουν λόγια, για να εκφράσω την ομορφιά αυτής της μουσικής και το πόσο υπέροχος βιολιστής είναι ο David.», -«Δεν βλέπω τον Θεό, αλλά αυτή η ερμηνεία με κάνει να νιώθω ότι εκείνος σ’ έστειλε. Όλος μου ο πόνος, η γωνία, ο θυμός και η θλίψη εξαφανίστηκαν. Τώρα κλαίω και έβαλα να παίξει το κομμάτι για 56η φορά.» – «Νιώθω ότι αγγίζει τα βάθη της ψυχής μου καθώς οι νότες του καθησυχάζουν τα συναισθήματά μου και τα νιώθω να ρέουν στην ατμόσφαιρα με περισσότερη ευαισθησία, αγνότητα και βραδύτητα, ανεβάζοντάς με σ’ ένα ατελείωτο παραλήρημα σύνθετων συναισθημάτων, νιώθοντας πόση περισσότερη αγνότητα υπάρχει στην ύπαρξή μου.» –«Σε κάθε μελωδία, βρίσκει περισσότερα απ’ όσα νόμιζες ποτέ ότι υπήρχαν εκεί.» – «Νομίζω ότι παίζετε όμορφα βιολί, σαν να παίρνετε ανάσα, Σας ευχαριστώ!», -«Δεν μπορώ να μην κλάψω κάθε φορά, που το ακούω αυτό, δεν ξέρω στ’ αλήθεια γιατί, απλά αγγίζει κάτι μέσα μου.»

Οι καλλιεργημένοι άντρες δεν έχουν πρόβλημα να παραδεχτούν τα δάκρυά τους και να χρησιμοποιήσουν πρόζα, που αγγίζει το μυστηριακό, όταν ψάχνουν λέξεις, για να περιγράψουν τι είναι αυτό, που τους αγγίζει τόσο βαθιά, καθώς ακούν τον David Garrett να παίζει και όλα αυτά τα σχόλια χρησιμεύουν ασφαλώς ως μία θετική απόδειξη ότι η απήχησή του δεν περιορίζεται μόνο στις γυναίκες.

2014 Carmina Burana 1

Οι άντρες, που γνωρίζουν τον David Garrett καλύτερα πρέπει να είναι τα μέλη της μπάντας του, διότι περνούν πολύ χρόνο μαζί του και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως η τωρινή του οικογένεια. Οι Crossover συναυλίες μ’ αυτούς τους φίλους θα πρέπει να του προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη μοναξιά του να ταξιδεύει ως σολίστ της κλασσικής μουσικής. Ως ομοϊδεάτες μουσικοί, που δουλεύουν, παίζουν και κάνουν παρέα με τον David, είναι στα σίγουρα οι μόνοι άνθρωποι, που κατανοούν πλήρως πως είναι η ζωή του, διότι μοιράζονται τις χαρές και τα οφέλη της επιτυχίας του, τις προκλήσεις της ζωής στο δρόμο, τη θυσία μιας φυσιολογικής προσωπικής ζωής για μήνες και τέλος το συναρπαστικό κομμάτι του να προσφέρουν τόσα πολλά σε τόσο πολύ κόσμο, μέρα με τη μέρα, από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα.

Στο 2ο μέρος της συνέντευξης στο Höchstpersönlich, το 2009, αυτά είναι τα λόγια, που είπαν για εκείνον: O κιθαρίστας Marcus Wolf: «Είναι φανταστικός μουσικός… Είναι καλός άνθρωπος, αστείος, ένας όμορφος νέος άντρας… μου αρέσει.». Ο πιανίστας John Haywood: «Στην αρχή, όταν ξεκίνησα να δουλεύω μαζί του ήταν αρκετά τρομακτικό. Σέβεσαι το ταλέντο του, την ιδιότητά του ως μουσικός…», «είναι πολύ απαιτητικός, έχει ένα αυστηρό πρόγραμμα δουλειάς και πρακτικής εξάσκησης. Αυτό θα πρέπει να είναι μέρος της ιδιοφυΐας του. Είναι ένα πολύ δυνατό και σοβαρό άτομο… Είναι ιδιοφυϊα, ένας αρκετά έντονος τύπος.», «είναι ένας ολοκληρωμένος σταρ, τα έχει όλα, την εμφάνιση, το παίξιμο, μια φανταστική σχέση με το κοινό. Δεν μπορώ να βρω κανέναν άλλο τρόπο να τον περιγράψω, τα έχει όλα!.». Ο ντράμερ Jeff Lipstein: «Δεν υπάρχει τίποτα, που να μην είναι ξεκάθαρο με τον David. Παίζει τόσο ξεκάθαρα, είναι τόσο εύκολο να τον ακολουθήσω και είναι σούπερ διασκεδαστικό … είναι σαν να επικοινωνεί μαζί μας μέσω του βιολιού του.»

Στην σκηνή, δίνουν την εντύπωση μια μπάντας αδερφών, που μας αρέσει τόσο πολύ στους μουσικούς, που αποτελούν ένα γκρουπ και σαν θεατές θα θέλαμε φυσικά να αποκτήσουμε μια καλύτερη ιδέα για το ποιοι είναι. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο μέσα από το υλικό, που υπάρχει στο YouTube, διότι έχουν λίγη έκθεση στα βίντεο από παλιές συναυλίες.

fb Uruguay 1a

Ο πιο ορατός είναι ο Marcus Wolf στην κιθάρα. Εμφανίζεται ως αξιόπιστη υποστήριξη και το τέλειο ξίφος για τον David. Ο πιο αόρατος, όπως συμβαίνει συχνά, είναι ο άντρας στο μπάσο, ο Jeff Allen, εξίσου πτυχιούχος του πανεπιστημίου Juilliard. Περιστασιακά παίρνουμε μία μικρή γεύση από σόλο του ντράμερ ή μια γρήγορη ματιά στα πλήκτρα του συνθεσάιζερ, αλλά οι κάμερες φαίνεται να είναι αρκετά απασχολημένες με το να εστιάζουν μόνο στον David και συνήθως αποκόβουν τον Franck van der Heijden κάθε φορά, που αυτός πλησιάζει τον αρχηγό της μπάντας, τον David.

Αχ αυτός ο Franck!. Είναι μια εντυπωσιακή παρουσία, ένα άτομο, που έχει ο ίδιος τα προσόντα ενός ροκ θεού: το ανάστημα, την εμφάνιση, το ταλέντο, τις δεξιότητες … αλλά παραμένει πολύ στο παρασκήνιο. Είναι αυτή η διακριτικότητα γραμμένη στο συμβόλαιό του? Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι ίσως δεν έχει αρκετή πεποίθηση, παρόλο που έχει συνεισφέρει σημαντικά ως παραγωγός, συνθέτης, ενορχηστρωτής, διευθυντής ορχήστρας και μουσικός.

176a Franck van der Heijden

Δεν είναι ότι τίποτα και κανένας δεν θα μπορούσε να κλέψει την αστραπή του David Garrett, ασφαλώς. Έτσι, δεν θα ήταν όμορφο αν οι κάμερες έκαναν αυτό που ο ίδιος ο David έκανε τόσο συγκινητικά, όταν αφιέρωσε ένα τραγούδι, σε όλους εκείνους, που τον υποστηρίζουν στα σόου του? Μοιράστηκε φωτογραφίες και αστεία σχόλια προσωπικής φύσης με το κοινό, για να κάνει ορατούς αυτούς τους ανθρώπους και το εκτιμήσαμε. Προφανώς το εκτίμησαν κι εκείνοι.

2012 Hannover 16

Νομίζω ότι δεν μπορεί να είμαι η μόνη, που εύχεται να υπήρχε μια πιο δίκαιη κάλυψη βίντεο των μελών της μπάντας και θα ήθελα να θέσω ένα αίτημα εκεί έξω: Θα μπορούσε, σας παρακαλώ, το δεύτερο μισό από το «O David Garrett και η μπάντα του» να έχει περισσότερο χρόνο στο προσκήνιο? Νομίζω ότι μπορούμε με ασφάλεια να υποσχεθούμε ότι αυτό δεν θα πληγώσει ούτε στο ελάχιστο το πρώτο μισό (εννοεί τον David).

***

Θα υπάρξει συνέχεια με θέμα «Ο David Garrett και οι κριτικοί».

 

 

Advertisements