The Solo Traveller's View

Οι συνεντεύξεις του David Garrett

Προσπάθεια ανάλυσης ενός μουσικού φαινομένου – Μέρος 7

Ο David Garrett δίνει για πολλά χρόνια συνεντεύξεις και είναι πολύ καλός σ’ αυτό, όπως φαίνεται από τα τηλεοπτικά προγράμματα, που στοιβάζονται στο ίντερνετ. Οι συνεντεύξεις αποτελούν επαναλαμβανόμενο γεγονός στη ζωή του, για δύο δεκαετίες και επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θα πρέπει να έχει τόσο άψογους τρόπους στις συνεντεύξεις. Μερικές φορές, μία ερώτηση κάνει τον David να ταράσσεται πάντα τόσο ελαφρά, αλλά ποτέ δεν χάνει την ψυχραιμία του.

WDR Interview 1997

1997 – WDR

2007-11-16 NDR Talkshow a

2007 – NDR

Στο σύνολό τους, οι ερωτήσεις παραμένουν οι ίδιες καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων. Συνήθως αφορούν στην πρόωρη επιτυχία του, ως παιδί θαύμα, στο σύνολο των ωρών εξάσκησης, που απαιτούνται για να κυριαρχήσει ένα όργανο, στην εκπαίδευση, που είχε στο σπίτι και ως αποτέλεσμα αυτού στην έλλειψη φίλων, στις φιλοδοξίες των γονιών του, στη αξία του βιολιού του Stativari, στη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη, στη δευτερεύουσα εργασία του ως μοντέλο, στην εικόνα του ως ροκ σταρ, στο αν είναι ή δεν είναι μόνος στην προσωπική του ζωή… Όλα τα βαρετά, που επαναλαμβάνονται.

Θα ήταν κατανοητό εάν ο David έδειχνε κουρασμένος κατά καιρούς, αλλά αντιμετωπίζει αυτές τις ερωτήσεις με τον ίδιο τρόπο, που προσεγγίζει το «Ο sole mio» και το “O Tannenbaum”: κάνοντας παύση για να σκεφτεί και μετά απαντά μ’ έναν τρόπο, που κάνει τις απαντήσεις του να ακούγονται φρέσκες και καινούριες. Όμως, ενώ οι απαντήσεις του είναι πάντα ειλικρινείς, συχνά μοιάζουν επιφυλακτικές. Ο David δεν αποκαλύπτει ότι θεωρεί ότι είναι προσωπικό, ανεξάρτητα από το αν οι ερωτήσεις έχουν διατυπωθεί με άμεσο ή πονηρό τρόπο. Έχει έναν απολαυστικά αβλαβή τρόπο να υπεκφεύγει από τις αδιάκριτες ερωτήσεις, καθώς γυρίζει τις απαντήσεις στο μοναδικό θέμα, που πάντα πραγματικά θέλει να συζητά σχετικά: τη ΜΟΥΣΙΚΗ.

Φυσικά περιμένουμε, που θα οδηγήσει η κάθε ερώτηση. Το ίδιο κάνει και ο David και σπάνια δίνει την αναμενόμενη απάντηση. Ενώ παραμένει ανελλιπώς γοητευτικός και ευγενικός, θα ξεγλιστρήσει και θα μιλήσει για ακόμη μια φορά για το πάθος του για τη μουσική, για τον τρόπο, που κατανοεί τη μουσική, για τον τρόπο, που προσεγγίζει τη μουσική και για τον τρόπο, που ζει μέσα από τη μουσική. Κατά καιρούς, νιώθεις την απογοήτευση αυτών, που του κάνουν τις ερωτήσεις. Είναι η δουλειά τους, στο κάτω κάτω, να περισυλλέξουν ζουμερά κομμάτια πληροφοριών από το πρόσωπο, που παίρνουν συνέντευξη, καθώς ελπίζουν ότι θα παρασύρουν τον David να δώσει απαντήσεις σχετικά με «τη δυστυχισμένη παιδική του ηλικία», σχετικά με «τον καταπιεστικό πατέρα του» ή σχετικά με τα «πολλά κορίτσια του», θα πρέπει να σκέφτονται, για μια στιγμή, πώς καταφέρνει αυτός να μιλήσει πάλι για τη μουσική.

Σχόλια θαυμαστών: «Τόσο πολύ ταλέντο, αλλά ταπεινός στις απόψεις του. Αυτός ο συνδυασμός τον κάνει πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο. Θα μπορούσα ν’ ακούω τη μουσική του όλη μέρα! Καλά στην πραγματικότητα το κάνω.», «Σπουδαίος άνθρωπος, σπουδαία συνέντευξη», «Αυτές οι τηλεοπτικές εκπομπές, όπως τα κομμάτια ενός ψηφιδωτού, τα μαζεύω λίγο-λίγο.», «David σ’ ευχαριστώ, που μοιράζεσαι μαζί μας τα βίντεο και την όμορφη μουσική σου. Ο Θεός να σ’ ευλογεί.», «Μας δίνει χαρά με την γοητεία του, την ταπεινότητά του, την εξυπνάδα και τη μουσική του σοφία. Είναι αδύνατον να μην ερωτευθεί κανείς αυτόν τον άντρα!», «Το να μιλάς μπροστά σε κοινό είναι δύσκολο και εκείνος το κάνει με ευκολία και με σεβασμό απέναντι στο θέμα.», «Υποθέτω ότι είναι ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης… φαίνεται να είναι ταπεινός άνθρωπος.», «Αγαπώ τον τρόπο, που σκέφτεται και πως εξηγεί τη μουσική.», «Οι απαντήσεις του είναι καλά μελετημένες και έξυπνες.», «Σπουδαία σοφία και ιδέες για τη μουσική, σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό!».

2008-03-14 Volle Kanne

2008 – ZDF Volle Kanne

2009-11-09 FrühstücksTV

2009 – FrühstücksTV

2010-10-05 Volle Kanne

2010 – ZDF Volle Kanne

2011 Behind the Scenes

2011 – Behind the Scenes

2012 Thailand

2012 – Thailand

2013-09-27 Face to Face

2013 – Face to Face

2014 Echo Klassik Interview

2014 – Echo Klassik

2015 Brazilian TV

2015 – Brazil

2015-10-09 NDR '3 nach 9' a

2015 – NDR 3 nach 9

2015-11-19 ZDF Volle Kanne a

2015 – ZDF Volle Kanne

Interview 3

2015 – WDR Daheim und unterwegs

Interview 6

2015 – ORF2 Vera bei …

Όταν παρακολουθείτε αυτές τις συνεντεύξεις, δεν σας εκπλήσσει το πώς ο David Garrett πάντα ξεκινά να παίζει μουσικά θέματα, χωρίς την παραμικρή παύση? Δεν υπάρχει ποτέ στιγμή περισυλλογής ούτε σημάδι ότι παίρνουν μπρος τα γρανάζια του μυαλού του. Έχει μόλις τελειώσει να μιλάει και ήδη παίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σχεδόν σα να μην είχε ποτέ σταματήσει από την αρχή. Και στα πρόσωπα αυτών, που του παίρνουν συνέντευξη εμφανίζεται πάλι εκείνο το ίδιο βλέμμα του ήσυχου θαυμασμού, που υποθέτουμε, ότι αντανακλά τα δικά μας χαρακτηριστικά, καθώς κοιτάζουμε.

Ο David έχει ισχυριστεί ότι είναι πολύ καλός μόνο σ’ ένα πράγμα και ότι δεν έχει άλλη επιδεξιότητα εκτός από τη μουσική. Αλλά σκεφτείτε το: Δεν είναι πολύ ιδιαίτερη ικανότητα το να μιλάς τόσο πολύ για τον εαυτό σου, δημόσια, χρόνο με τον χρόνο, χωρίς να μοιάζεις φαντασμένος, ματαιόδοξος και με εμμονή για τον εαυτό σου? Το να δέχεσαι ότι το πρόσωπό σου είναι θέμα τεράστιου ενδιαφέροντος και να ικανοποιείς αυτή την περιέργεια με τόση καλή χάρη? Το να μοιράζεσαι τόσα πολλά για τον εαυτό σου, ενώ ακόμη εξακολουθείς να διατηρείς κάποια όρια? (Μπορείτε να το κάνετε? Θα θέλατε έστω να το προσπαθήσετε?) Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι μία δεξιότητα, που ο ίδιος ο David θα μπορούσε να αναφέρει, χωρίς να θεωρηθεί φαντασμένος, ματαιόδοξος κτλ.

Όπως γνωρίζουν όλα τα άτομα, που ξενυχτούν παρακολουθώντας τον David Garrett: Όταν κάποιος έχει παρακολουθήσει τις συνεντεύξεις του στο Youtube, εναρμονίζεται με τον ιδιαίτερα συνεπή τρόπο, που ο David εκφράζεται. Στην συνέχεια, είναι ένα μικρό σοκ να διαβάζεις έντυπες συνεντεύξεις, που τον κάνουν να ακούγεται δύστροπος, ματαιόδοξος και αλαζόνας. Ο καθένας, που έχει παρακολουθήσει βίντεο του David Garrett γνωρίζει ότι δεν θα έλεγε ποτέ ορισμένα πράγματα ή ότι σίγουρα δεν θα εκφραζόταν με τέτοιον τρόπο. Αναγνωρίζουμε αυτή την διαστρέβλωση και αποδοκιμάζουμε τις προσπάθειες των δημοσιογράφων να φέρουν τον David στα δικά τους μέτρα: εάν υποθέσουμε ταυτόχρονα ότι αυτοί είναι κοντοί, άσχημοι, φαλακροί και ατάλαντοι. Διότι στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο David Garrett πάντα φαίνεται υπομονετικός, ταπεινός, προσεκτικός και συναισθηματικά εγγράμματος, με όμορφα και μορφωμένα Γερμανικά. Θαυμαστές από άλλες χώρες και πολιτισμούς έχουν επανειλημμένως σχολιάσει πόσο ευχάριστα κάνει την γλώσσα ν’ ακούγεται:

«Δεν καταλαβαίνω λέξη από Γερμανικά, όμως μου αρέσει να τον ακούω να τα μιλάει.», «Ω! Μιλάει Γερμανικά τόσο όμορφα.», «Έχει μια όμορφη και αλάνθαστη φωνή, ακόμα και όταν μιλάει Γερμανικά, που σαν γλώσσα γνωρίζουμε ότι είναι σκληρή, από άποψη φωνητικής.», «Είμαι 41 ετών και δεν έχω ακούσει ποτέ τόσο πολύ Γερμανικά, σε όλη μου τη ζωή, όσο έχω ακούσει με τις συνεντεύξεις του David. Δεν καταλαβαίνω τίποτα εκτός από τις λέξεις “ευχαριστώ” και “βιολί”.», «Δεν καταλαβαίνω τίποτα από τη συζήτηση αλλά μου αρέσει να παρακολουθώ και ν’ ακούω τον David να μιλάει.», «Είναι τόσο χαριτωμένος και αγαπητός, απλά αγαπώ τα κομμάτια του. Τον παρακολουθώ παρόλο, που δεν καταλαβαίνω λέξη.», «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω Γερμανικά, αλλά τώρα θα ήθελα να μάθω εξαιτίας του βιολιστή David Garrett».

Με τον David, η Γερμανική γλώσσα έχει κερδίσει έναν εντυπωσιακό πρεσβευτή. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, διότι ως γλώσσα ήταν παρεξηγημένη για πολύ καιρό. Ο κόσμος την ταύτιζε με τις βρισιές και τις προσταγές των Ναζί στις ταινίες και στα ντοκιμαντέρ του Τρίτου Ράιχ. Αλλά ακούστε τον David: Έτσι ακούγεται η Γερμανική γλώσσα, όταν δεν έχει καταληφθεί από τον φανατισμό ή δεν έχει χρωματιστεί από την διάλεκτο.

Σχετικά με το θέμα των προκαταλήψεων: Δεν είναι διασκεδαστικό να διαβάζει κανείς την αυτοεξομολογητική σύγχυση των παθιασμένων Λατίνων, που εκπλήσσονται με τη διαπίστωση ότι ο άντρας των ονείρων τους είναι Γερμανός? Μέσα από τα λόγια τους, κάποιος μπορεί σχεδόν ν’ ακούσει παραδοσιακές προκαταλήψεις, που προέρχονται από την άλλη άκρη του πλανήτη. Τέλος, η γενική έλλειψη μεταφράσεων των αγαπημένων συνεντεύξεων του David Garrett είναι απολύτως αισθητή και προκαλεί θρήνο στους χώρους σχολιασμού στο YouTube:

«Μπορεί κάποιος να μεταφράσει τουλάχιστον μερικά μέρη της συνέντευξης?», «Πρέπει να ξεκινήσω πάλι τα μαθήματα Γερμανικών.», «Είναι κρίμα για τους θαυμαστές, που δεν μιλούν Γερμανικά, διότι το τηλεοπτικό πρόγραμμα μοιάζει να έχει πολύ ενδιαφέρον.», «Αυτές οι μεταφράσεις στο YouTube δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο να είναι ακριβείς. Πρέπει να ζητήσουμε καλύτερη μετάφραση. Η εναλλακτική λύση είναι να μάθουμε Γερμανικά και δεν είναι εύκολη γλώσσα, για να την μάθεις.», «Μόνο να καταλάβαινα Γερμανικά! Αλλά είναι πάντα τόσο ευχάριστο να τον βλέπω χαρούμενο.», «Σας παρακαλώ, θα εκτιμούσα πάρα πολύ εάν κάποιος θα μπορούσε να κάνει μετάφραση στ’ αγγλικά. Είναι κρίμα ν’ ακούμε τη φωνή του και να μην καταλαβαίνουμε ούτε μία λέξη.», «Παιδιά αρχίστε να μαθαίνετε Γερμανικά!».

Μονομιάς, εμείς, που είναι το σπίτι μας η Γερμανική γλώσσα, νιώθουμε ιδιαίτερα προνομιούχοι.

***

Σημείωση για τον αναγνώστη: Ήταν αυτή η αίσθηση του προνομίου, που μ’ έκανε αρχικά να μεταφράσω από τα Γερμανικά στ’ Αγγλικά την συνέντευξη του David στην Vera  για τους θαυμαστές, που μιλούν Αγγλικά. Αλλά που να βάλει κανείς ένα τόσο μεγάλο κείμενο? Προφανώς το Τwitter, το Facebook και το YouTube ήταν ακατάλληλος χώρος, αλλά το αδρανές και σχετικά με ταξίδια μπλογκ μου, προσφέρει μια κατάλληλη πλατφόρμα δημοσίευσης και εντελώς απροσδόκητα έγινε ένα crossover σχέδιο με αυτή την σειρά άρθρων, που ακολούθησαν.

Θα υπάρξει συνέχεια με θέμα τη δύναμη και την αδυναμία του David Garrett.

Advertisements