The Solo Traveller's View

Η ομορφιά του David Garrett

Προσπάθεια ανάλυσης ενός μουσικού φαινομένου – Μέρος 15

Νωρίς στη ζωή σας, αναγνωρίσατε την ομορφιά σε όλες τις μορφές της, ως έκφραση του θεϊκού, όπως η αλήθεια και η καλοσύνη. Θαυμάσατε την ομορφιά στον φυσικό κόσμο, όπου βρίσκεται εύκολα. Αναζητήσατε την ομορφιά σε τεχνητά αντικείμενα και σε πολλές μορφές πολιτισμού. Αλλά αυτό, που σας άγγιξε περισσότερο απ’ όλα ήταν η ανθρώπινη ομορφιά στην εμφάνιση και στον χαρακτήρα και αντιληφθήκατε ότι, στους ανθρώπους, η αληθινή ομορφιά είναι σπάνιο και πολύτιμο πράγμα.

Παρόλο που έχετε για πολύ καιρό αναζητήσει την ανθρώπινη ομορφιά και την έχετε συναντήσει πριν, ακόμη και στα πρόσωπα των ανθρώπων, κανένας ποτέ δεν έδειξε έναν τόσο υψηλό βαθμό τελειότητας. Αυτό – μία ήρεμη φωνή τραγουδά στα βάθη του μυαλού σας – αυτό είναι το πρόσωπο, που περιμένατε να δείτε, χωρίς να το γνωρίζετε. Τώρα, που έχει εμφανιστεί μέσα στην ακτίνα της γνώσης σας, η ύπαρξή του δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί. Όπως ένας ναός, που στέγαζε τους αρχαίους θεούς της Ελλάδας, πρέπει να οικοδομηθεί πάνω από τις ευχάριστες αναλογίες της χρυσής αναλογίας, όπου κάθε σημείο, γραμμή και επίπεδο προσθέτει στην αρμονική ομορφιά του συνόλου και δεν υπάρχει καμία γωνία, που να μειώνει την επίκλησή του.

100

«Αυτός ο άνθρωπος είναι από τα πιο όμορφα πράγματα, που έχω δει.», -«Ο πιο όμορφος και ταλαντούχος άνθρωπος στο σύμπαν.», -«Είσαι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο, όταν παίζεις.», -«Τόση ομορφιά… απλά εκστατική!», -«Πόση ομορφιά – χωρίς λόγια.», -«Αυτός ο άνθρωπος φωτίζει τη ζωή μου!», -«Τι θαύμα της φύσης αυτό το αγόρι!», -«Στα μάτια μου αυτός είναι η τελειότητα!», -«Είναι ο πιο όμορφος άνθρωπος στον κόσμο!», -«Είναι απόλυτα όμορφος.»

Η Ελένη της Σπάρτης (και αργότερα της Τροίας) πρέπει να είχε μία τέτοια επίδραση στους άντρες, ως η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της. Υπάρχει καμιά απορία ότι παρόμοια αρχέτυπη ομορφιά σ’ έναν άντρα θα μπορούσε να κάνει τις γυναίκες όλες των εθνών και ηλικιών να στροβιλίζονται? Τουλάχιστον, εκείνες δεν θα ξεκινήσουν έναν δεκαετή πόλεμο με το πρόσχημα της απαγωγής του …

65b Part 2

Παρόλο, που ο David Garrett έχει την όψη ενός πολύ σύγχρονου και πολύ συμπαθή νεαρού άντρα, μερικές φορές αντιλαμβάνεσαι σ’ αυτόν μία ποιότητα, που θυμίζει τους ήρωες της ιστορίας και του μύθου. Ναι, ευτυχώς, αυτός είναι μουσικός κι όχι πολεμιστής – αλλά βλέποντάς τον, καταλαβαίνεις τι έκανε τον Όμηρο να υμνήσει το εγκώμιο του Αχιλλέα. Και δεν υπάρχει το άγγιγμα μίας τόσο δυνατής και προσωπικής έκκλησης, που πρέπει ν΄ ανάγκασε τους στρατιώτες, που νοσταλγούσαν το σπίτι τους και είχαν πονεμένα από την πεζοπορία πόδια, ν’ ακολουθήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο πέρα από τα σύνορα του γνωστού κόσμου? Δεν είναι αυτό, που ο J.R.R.Tolkien περιγράφει τόσο εξαίσια, όταν μας μιλάει για το θάνατο του Aragorn: μία εντύπωση ότι βλέπουμε κάτι, που ξεπερνάει κατά πολύ το συνηθισμένο? Και ο Tolkien μας το περιγράφει με μια ακολουθία από τόσο όμορφες λέξεις όσο τέλειο είναι και το μουσικό κομμάτι:

«Τότε ξεπρόβαλε από μέσα του μια υπέροχη ομορφιά κι έτσι όσοι ήρθαν μετά, τον κοιτούσαν γεμάτοι έκπληξη, επειδή είδαν ότι ενώθηκαν μαζί η χάρη της νιότης του και το θάρρος της ανδρείας του, η σοφία μα και η μεγαλοπρέπεια της ηλικίας του. Και όσο το νεκρό του σώμα αναπαυόταν σε δημόσια θέα, ξεπρόβαλε μια εικόνα του μεγαλείου των “Βασιλιάδων των Ανδρών” κι έλαμπε γεμάτο δόξα πριν τη ρήξη του κόσμου.»

Μια μεγάλη λαχτάρα για αρχοντική ομορφιά (απομακρυσμένη από την απλή σεξουαλική γοητεία) διατρέχει σαν χρυσή κλωστή τα γραπτά του Tolkien. Μπορεί να οδηγήθηκε στο να εφεύρει αυτή την εντυπωσιακή ομορφιά των ηρώων του, διότι δεν μπορούσε να τη βρει στην πραγματική ζωή. Και επειδή η λαχτάρα για μια τέτοια ομορφιά αντηχεί σε όλες τις ανθρώπινες ψυχές, το έργο του έχει τέτοια τεράστια επίδραση και ακόμη σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς.

Φαίνεται ότι το ίδιο κάνει και ο David Garrett. Ωστόσο, η ομορφιά του δεν έχει επινοηθεί. Ζει τη ζωή του, έχοντας μία εξωτερική εμφάνιση, η οποία, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι είναι εξίσου χρήσιμη και εμπόδιο κατά καιρούς. Χρήσιμη διότι μια τέτοια ομορφιά ανοίγει πόρτες και καρδιές και τον κάνει ευπρόσδεκτο φιλοξενούμενο, φίλο, εραστή και σύντροφο. Εμπόδιο, διότι μπορεί να εμποδίσει αυτό που βρίσκεται από κάτω, αυτό που θέλει να εκφράσει, ίσως ακόμη να εμποδίζει το να τον λάβουν σοβαρά υπόψη κατά καιρούς. Και φυσικά αυτό προκαλεί τη ζήλια και το μίσος, καθώς επίσης τον θαυμασμό και την αγάπη.

2013 3 Haselnüsse für Aschenbrödel 12

Λίγα πρόσωπα έχουν γίνει τόσο πολύ αντικείμενο ανάλυσης και καταγραφής όσο το πρόσωπο του David Garrett και με καλή αιτία. Γνωρίζετε ποια Γερμανική προσωπικότητα έχει πιο συχνά απεικονιστεί στην ιστορία? Όχι, δεν είναι ο διαβολικός ηγέτης. Είναι ο Μartin Luther, ο οποίος αν και όχι όμορφος, υπήρξε μεγάλη πηγή έμπνευσης για την εποχή του και για τις εποχές, που ακολούθησαν. Ωστόσο, σ’ αυτή την εποχή της φωτογραφίας και του φιλμ, φαίνεται πιθανόν ότι ο David σύντομα θα ξεπεράσει την ηγετική θέση του Luther, εάν δεν το έχει ήδη κάνει. Αλλά ποιος μετράει?

63 Part 2

Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκει ο David τον εαυτό του, η ομορφιά του υπάρχει μαζί του σαν μία παρουσία από μόνη της. Τον κάνει να ξεχωρίζει. Και παρόλο, που ίσως να ήθελε να το αγνοήσει και απλά να είναι, σαν τους άλλους ανθρώπους, ελάχιστοι θα είναι ικανοί να προσποιηθούν ότι είναι (σαν τους άλλους ανθρώπους). Διότι, με όποιον τρόπο κι αν κοιτάξεις τον David, το συνηθισμένο απλά δεν είναι μέρος της σύνθεσής του.

Θα πρέπει να είναι αρκετά δύσκολο να συμβιβαστείς με μια τέτοια ασυνήθιστη κατάσταση, όπως οι πολύ πλούσιοι, που δεν ξέρουν εάν είναι αγαπητοί για τον ίδιο τους τον εαυτό ή για τον πλούτο τους. Βιώνοντας τον εαυτό του μόνο από το εσωτερικό, ο David Garrett, πιθανότητα δεν θα μπορέσει ποτέ να κατανοήσει πλήρως πώς η εμφάνισή του επηρεάζει τον θεατή, δεν θα συνειδητοποιήσει ποτέ αρκετά την καταστροφή, που ίσως προκαλεί άθελά του. Διότι για τους άλλους, το να είναι μάρτυρες μιας τέτοιας ομορφιάς, μπορεί μερικές φορές να γίνει επώδυνο. Γιατί αυτός ο πόνος, αναρωτιέσαι. Από πού προέρχεται? Αυτή η ερώτηση δεν είναι εύκολο ν’ απαντηθεί. Αλλά η διάσημη δήλωση του Ομήρου στην Ιλιάδα: «Ομορφιά! Τρομερή ομορφιά! Μία αθάνατη θεά – έτσι χτυπά τα μάτια μας …» αποδεικνύει ότι, αν και σπάνια, δεν είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Το πρόσωπο του David Garrett έχει απεικονιστεί με πολλές διαφορετικές μορφές, καθώς ωριμάζει μέσα από τα χρόνια και η ευμετάβλητη ποιότητά του παρουσιάζει μία εκπληκτική ποικιλία απόψεων. Αφού αυτή η πρώτη επίπτωση, που σας κόβει την ανάσα, έχει ξεθωριάσει, παρατηρείτε με ανακούφιση, ότι κάποιος μπορεί έγκαιρα να εξοικειωθεί με την εμφάνισή του. Ωστόσο, απρόσμενα θα έρθει μία στιγμή, μία γωνία, μία στροφή του κεφαλιού, ένα απεικονισμένο χαμόγελο, που θα σας παγώσει και γι’ ακόμη μια φορά, θα σας κόψει την ανάσα, με μάτια ορθάνοιχτα και γεμάτα απορία. Και όχι αυτό δεν είναι θέμα επιλογής. Επειδή πονάει. Καθώς αυτή η φοβερή θεά χτυπά τα μάτια σας, θα νιώσετε την γνώση σας να την διαπερνάει ο πόνος. Αλλά είναι ο πόνος, που σκάβει το πηγάδι, που γεμίζει χαρά, όπως μας λέει μια παροιμία της Μέσης Ανατολής.

«Τότε η γυναίκα είπε: “Μίλα μας για τη χαρά και για τη λύπη” και εκείνος απάντησε: “Η χαρά σου είναι η θλίψη σου, που βγάζει τη μάσκα/αποκαλύπτεται. Και ακριβώς το ίδιο πηγάδι από το οποίο το γέλιο σου αναβλύζει πολλές φορές γεμάτο με τα δάκρυά σου. Και πως αλλιώς μπορεί να είναι? Όσο περισσότερο χαράσσεται η θλίψη στην ύπαρξή σου, τόση περισσότερη χαρά μπορεί να περιέχει. Δεν είναι το φλιτζάνι, που κρατά το κρασί σου, το ίδιο ακριβώς φλιτζάνι, που κάηκε στον φούρνο του αγγειοπλάστη? Και δεν είναι το λαούτο, που ηρεμεί το πνεύμα σου, το ίδιο ακριβώς ξύλο, που τρυπήθηκε από τα μαχαίρια? Όταν είσαι χαρούμενος, κοίταξε βαθιά μέσα στην καρδιά σου και θα βρεις ότι μόνο αυτό, που σου προκάλεσε θλίψη, είναι αυτό σου δίνει χαρά. Όταν είσαι θλιμμένος, κοίτα ξανά μέσα στην καρδιά σου και θα δεις ότι στην πραγματικότητα κλαις γι’ αυτό, που υπήρξε η μεγάλη σου ευχαρίστηση. Μερικοί από εσάς λένε: ”Η χαρά είναι μεγαλύτερη από τη θλίψη” και άλλοι λένε: “Όχι, η θλίψη είναι μεγαλύτερη”, αλλά σας λέω ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Έρχονται μαζί και όταν το ένα κάθεται μόνο του μαζί σας στο σκάφος σας, να θυμάστε ότι το άλλο κοιμάται επάνω στο κρεβάτι σας. Στην πραγματικότητα, κρέμεστε όπως η ζυγαριά, μεταξύ της θλίψης και της χαράς σας. Μόνο, όταν είστε άδειοι, είστε ακίνητοι και σε ισορροπία. Όταν ο θησαυροφύλακας σας ανυψώνει, για να ζυγίσει το χρυσάφι και το ασήμι του, αναγκαστικά πρέπει η χαρά και θλίψη σας να ανυψωθεί ή να πέσει.»  Kahlil Gibran – Προφήτης

Αυτή η όμορφη παράγραφος μπορεί ωστόσο ν’ αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα γιατί η ομορφιά, που σου δίνει χαρά, μπορεί επίσης να σου προκαλέσει πόνο και θλίψη. Ο David δεν θα το γνωρίζει και ασφαλώς είναι καλύτερα έτσι. Τέτοια επίγνωση θα ήταν ένα πολύ άβολο βάρος, για να το αντέξει και εμείς θέλουμε να παραμείνει αμέριμνος και ανενόχλητος, κάνοντας αυτό, που κάνει καλύτερα: τη ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ. Γιατί πάνω απ΄ όλα, αποτελεί πηγή κοινής απόλαυσης, αποτελεί τη χαρά, που γεμίζει το πηγάδι αυτών των ψυχών, που τους έχει αγγίξει η ομορφιά του και πονάνε εξαιτίας της.

109

Ο David Garrett έχει προικιστεί μ’ έναν ασυνήθιστο βαθμό προσωπικής επίκλησης, με μια ευτυχισμένη διάθεση και με θαυμάσιο ταλέντο. Αλλά το να μετατρέψει αυτή τη φυσική προδιάθεση σε καλό άνθρωπο και το ν’ αναπτύξει αυτό το ταλέντο σε δεξιότητα του πιο υψηλού επιπέδου, αυτό είναι το δικό του επίτευγμα. Και, μέσω της δίκαιης ανταλλαγής, το δώρο, που επιστρέφει στον κόσμο, είναι η μουσική του: ομορφιά για την ομορφιά.

2014

Εμείς, κοιτώντας με θαυμασμό, αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτή την ομορφιά, να νιώσουμε αυτή τη θλίψη και τη χαρά και να συγκινηθούμε από αυτή τη μουσική, διότι αυτό μας υπενθυμίζει την ευλογία του να είμαστε ζωντανοί και να έχουμε καλά πράγματα, για να ζήσουμε.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, η σειρά των άρθρων μου, έφθασε στο τέλος της. Ήταν συναρπαστικό ν’ ανακαλύπτω, να μαθαίνω και να γράφω για ένα τόσο ασυνήθιστο άτομο. Το να λαμβάνω τα σχόλιά σας και να διαβάζω τις απόψεις σας ήταν ιδιαίτερη απόλαυση και μου έδωσε μία εντύπωση για το πόσο ισχυρή και παγκοσμίως διαδεδομένη είναι η αγάπη και η πίστη για τον David Garrett σε όλο τον κόσμο. Μακάρι να μην χάσει ποτέ τον δρόμο του και μακάρι οι ουρανοί να τον προστατεύουν πάντα. Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για το ταξίδι του μέσα στη ζωή.

 

 

Advertisements